Het is alweer herfstvacantie hier in het zuiden en de herst is echt begonnen. De eerste regen is al gevallen en als het buiten koud is .. hebben we ook weer trek in soep. Lekkere soep die je van verse ingrediënten maakt zoals deze heerlijke snelle erwten soep.

Foodblog erwtensoep

 

Snelle erwtensoep met geroosterde worst

Erwtensoep, ook wel snert genoemd, is een dikke soep, gemaakt van spliterwten. De benaming snert wordt gebruikt voor erwtensoep die een dag heeft gestaan en daardoor dikker en smaakvoller is. Maar het is zeker niet verboden om de soep de eerste dag al te proeven. Maak een grote pan .. dan heb je er 2 dagen plezier van.

voorgerecht | 4 personen | 60 minuten

wat heb je nodig :

2 eetlepels olijfolie  |  1 ui gesnipperd | 100 gr. knolselderij in blokjes  |  150 gr. spliterwten
1 eetlepel verse italiaanse kruiden  |   1 liter vleesbouillon  | zout en versgemalen peper   
50 gr. ontbijtspek  |  150 gr. gekookte worst in plakjes    | 2 eetl. bladselderij, grof gehakt

gekookte worst = rookworst

we gaan beginnen met de bereiding 

  1. Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui en de knolselderij zachtjes aan.
  2. Schep de spliterwten en Italiaanse kruiden erdoor en schenk de bouillon erbij. Breng het geheel aan de kook en kook de soep heel zachtjes in ca. 40 minuten gaar. Roer regelmatig.
  3. Pureer de soep met een staafmixer tot deze mooi glad gebonden is. Voeg zout en peper naar smaak toe en warm de soep nog even zachtjes door.
  4. Verwarm de grill voor. Knip de plakjes spek in brede repen en verdeel ze met de blokjes worst over een bakblik.
  5. Schuif dit ca. 10 cm. onder de hete grill en rooster de worst en het spek in 3 tot 5 minuten knapperig bruin.
  6. Schep de erwtensoep in diepe borden en maak in het midden een bergje van blokjes worst en spek. Strooi de selderij erover.

Foodblog erwtensoep1